tiistai 17. kesäkuuta 2014

Eko-pihapiiri Koldassa


Vapaaehtoisjaksoni loppupuolella vietin tovin Etelä-Senegalissa vehreämmässä Casamancessa. Matka Koldaan ei ole lyhyt, sillä automatka kesti tällä kertaa yhteen suuntaan muistaakseni 15 tuntia. Gambia jouduttiin kiertämään rajaongelmien vuoksi, mikä pidensi matkaa useilla tunneilla. Pitkä matka kuitenkin kannatti. Koldassa pääsin tietenkin tutustumaan partiolaisten Woomal-aktiviteetteihin. Ympäristöongelmat eivät ole joka puolella Senegalia samat. Koldassa kamppaillaan muun muassa laittoman puunhakkuun kanssa, kuten taannoin haastattelemani Koldan paikalliskoordinaattori Tamsir kertoikin.

Koldassa vihertää vähän erilailla kuin vaikkapa Rufisquessa
Koldassa partiolaiset ovat kouluttautuneet eko-pihapiirien rakentamiseksi. Pääsimme seurantamatkalaisten kanssa tutustumaan tällaiseen uuteen uskoon laitettuun pihaan, jonka parissa partiolaiset olivat urakoineet. 

Laura Lehto ja Elina Ruoho käväisivät seurantamatkalla muun muassa Koldassa. Taustalla partiolaisten kouluttaja Bibi, pipopäinen Woomal-aktiivi Abdou Fall ja esittelyn hoitanut Abdourahmane Diallo
Piirijohtaja Abdourahmane Diallo esittelee eko-pihapiirien ideaa
Pihalle oli tehty viljelyä varten kymmeniä maapenkkejä, joista osaan olikin jo istutettu hedelmäpuita ja muita hyötykasveja. Viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita. Käytössä oli tietenkin myös komposti, josta saadaan kätevästi ravintorikasta multaa istutuksille ja biojätteistä päästään myös eroon. Yleensä Senegalissa tosin lampaat, kanat ja muut kotieläimet hoitavat ruoanjätteiden hävittämisen melko tehokkaasti. Opin esimerkiksi, että sipulia lampaat eivät mielellään syö, vaikka se hävittää kuulemma eläimiltä sisäloisia. 

Kasvimaa odottaa istutuksia

Kastelu hoituu pihassa olevan kaivon avulla kätevästi

Pihalle oli myös rakennettu puuta säästävä liesi, jollaisia on otettu käyttöön kokeilumielessä muutamassa muussakin korttelissa. Liesi vähentää hiilen ja puun käyttöä, sillä se lämpenee nopeasti ja varaa lämpöä pitkäksi aikaa. Tämä toisaalta myös vapauttaa naiset keittohommista muihin askareisiin. Tämä malli on rakennettu kokonaan ulos, mikä onkin hyvä ratkaisu terveyden kannalta, sillä sisätiloissa tällainenkin liesi savuttaa jonkun verran. Lieden rakentaminen on helppoa ja edullista, sillä siihen tarvitaan vain savea, hiekkaa ja orgaanista ainesta kuten kotieläinten jätöksiä.

Tällainen liesi vähentää osaltaan laitonta puunhakkuuta
Kenties uusi vapaaehtoisemme Saana vierailee Koldassa, ja kertoo kuinka eko-pihapiirien kanssa on edistytty! Mielenkiinnolla odotan, millaista satoa pihamaalta saadaan, ja toisaalta kuinka pihan käy lähestyvällä sadekaudella. 

Kuvat Hanna Airaksinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti