perjantai 13. joulukuuta 2013

Woomal-aktiviteettina kengät kierrätysmateriaaleistaKengän valmistus alkaa oman jalan mallin ottamisella

Lupailin Woomal-sivulla postausta kierrätysmateriaaleista valmistetuista kengistä. Mborossa paikkakuntavierailulla ollessani opettelin kenkien valmistuksen CREPE:ssa (Centre de ressources éducationnelles et de promotion des enfants) työskentelevän OG:n opissa, joka on usein mukana vetämässä myös Woomal-aktiviteeteissa kierrätystyöpajoja. Hänet olette ehkä bonganneet myös Jappalante-leirin postauksen yhteydessä.

Rufisqueen palattuani opetin kenkien valmistuksen myös meidän paikalliskoordinaattorille Sadikhille ja muutamalla johtajalle. Olemme nyt ohjauksellani valmistaneet kenkiä Troupe Gaindén lasten kanssa kahtena keskiviikkona. Lapset ovat olleet innoissaan ja vahintaan 30 paria sisätossuja olemme saaneet heidän kanssaan valmiiksi. Jokainen on saanut valmistaa kengät itselleen ja ottaa mukaansa oikeasti käyttöön. Tässä työpajassa onkin ideana, ettemme valmista vain koriste-esineitä, jotka jäävät lojumaan nurkkiin tai päätyvät roskina kaduille. Kengät ovat oikeasti tarpeen sisätiloissa ja kotipihalla liikuttaessa. Kovin kuluttavaa käyttöä tämä malli ei kuitenkaan kestä.

Rufisquen partiolaisten talon portailla letitettiin kangassuihkaleita kenkien remmejä varten

Tässä ollaan jo loppusuoralla liimauksen kanssa
Vapaaehtoinen töissä

Kenkien valmistaminen itsessään ei ole hankalaa. Tarvitaan vain kangasta, pahvia, liimaa ja sakset. Ideana on, että lapset toisivat mukanaan esimerkiksi tyhjän pahvilaatikon ja ylijäänyttä kangasta n. 1m x 1m kokoisen palan. Työpajan aluksi esittelemme aina partiotoimintaa, paitsi jos osallistujat ovat partiolaisia, ja tietenkin Woomal-hanketta. Keskustelemme lasten ja nuorten kanssa myös roskista, joita kaduilta täällä Rufisquessa löytyy kasapäin. Ideana on kierrättää materiaaleja, jotka muuten ovat jääneet käyttämättä. Voin myös paljastaa, että tuotekehittelyssä on tällä hetkellä muovijätteiden hyödyntäminen kenkien valmistuksessa, koska nimenomaan muoviroskat ovat täällä ongelmana. 

Tänään Sadikhin tullessa töihin, hän ilmoitti tuovansa hyviä uutisia. Eräs hänen tuttunsa, dj joka järjestää Rufisquessa nuorisotapahtumia, oli nähnyt Facebookissa kuvia tämän viikon työpajasta. Hän tulee tapaamaan meitä ensi viikolla, sillä hän haluaisi meidät mukaan vuoden vaihteessa järjestettävään isoon festivaaliin, jossa pitäisimme lapsille ja nuorille ympäristönsuojeluun liittyvän työpajan. Mukana ollaan! 


Valmista tuli!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti