tiistai 11. syyskuuta 2012

Valmistautumisia

Kun matkustetaan etelästä pohjoiseen, tai toisin päin, vaaditaan hyvää ennakkosuunnittelua. Woomal -hankkeeseen kuuluu olennaisena osana kansainvälisyyskasvatus ja kumppanuuden vahvistaminen, sekä toisen maan arkipäivään tutustuminen. Tällä hetkellä olen saanut seurata matkasuunnittelua kahteen eri suuntaan. 

Suomen Partiolaiset on kutsunut senegalilaisen vapaaehtoisen Suomeen kuukaudeksi. Vapaaehtoisen pestiin kuuluu muun muassa kertoa Woomal-hankkeesta sekä senegalilaisen partiolaisen arjesta ja jakaa kokemuksia lippukuntien, piirien ja SP:n tapahtumissa. Mahdollisesti vapaaehtoinen käy vierailuilla myös muissa järjestöissä ja kouluissa, sekä pääsee tietenkin samalla tutustumaan suomalaiseen partiotoimintaan ja kulttuuriin.

Senegalilaisilta vaaditaan viisumi myös lyhyille vierailuille ja Suomen Länsi-Afrikan suurlähetystö sijaitsee Abujassa, Nigeriassa. Viisumin saaminen ei ole kovin helppoa, ja lisäksi afrikkalaisiin nuoriin miehiin saatetaan liittää stereotypioita epäluotettavista loikkareista. Lisäksi Abuja sijaitsee niin kaukana, että haastatteluun on lähes mahdotonta päästä. Myös Euroopan rajaviranomaiset ottavat usein afrikkalaiset erityistarkkailuun ja kunnossa olevista viisumeista ja passeista huolimatta haastattelevat nämä vielä kertaalleen ennen maahanpääsyä.

Projektiryhmän selvitellessä viisumiasioita, syksyksi Senegaliin matkustavat vapaaehtoiset Anu ja Outi valmistelevat puolestaan matkaansa pohjoisesta etelään. Matkavalmisteluihin kuuluu erilaisten ohjeistusten tarkistaminen: ulkoministeriön matkustusohje, terveysohjeistukset, rokotukset, vakuutukset... Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle kolmen kuukauden matkalla, ja tarvittaessa Gambiassa voi käydä nollaamassa Senegalin matkansa ja viipyä maassa vielä toiset kolme kuukautta.

Suomalaisten matkavalmisteluissa huomio kiinnittyy lähinnä terveys- ja turvallisuusasioihin. Perusrokotusten lisäksi pitää tarkistaa meningokokin, lavantaudin, hepatiitti A+B, keltakuumeen voimassaolo sekä hankkia tarvittavat tehosterokotukset ja malarian estolääkitys. Suomen terveydenhuolto toimii loistavasti ja ohjeita oikeaoppiseen suojautumiseen on helppo löytää. Paikan päällä kaikki ohjeet eivät varmaan olekaan niin käytännöllisiä ja niitä on pakko soveltaa paikallisiin oloihin sopiviksi. Pitkät vaatteet suojaavat hyttysiltä, mutta ovat hiostavat kuumassa ilmastossa. Jos paikalliset tarjoavat salaattia lounaaksi, on epäkohteliasta kieltäytyä siitä vedoten ohjeisiin, joissa kielletään keittämättömien kasvisten syönti.

Ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa on kerrottu, kuinka monet suomalaiset luottavat siihen, että ulkoministeriö tai joku muu taho pitää heistä huolen ulkomailla. Tämä olettamus on tietenkin väärä, ja myös katastrofien sattuessa matkustajat joutuvat itse maksamaan muun muassa mahdolliset evakuointilennot. Useat vakuutusyhtiöt eivät myönnä matkavakuutuksia yli 45 päivän matkalle, ja näin pitkä matkavakuutus on tietenkin melko kallis.

Senegalin turvallisuustilanne on kuitenkin hyvä ja senegalilainen "teranga" eli vieraanvaraisuus on tuttua edellisiltä matkoilta. Senegalilaisen saapuminen kylmään ja pimeään Suomeen voi olla myös stressaavaa, mutta onneksi sitä helpottaa projektiryhmäläisten lämmin vastaanotto. Pian olemme valmiit woomal-vaihtoon!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti