tiistai 4. joulukuuta 2012

Woomal-kasvo Edith

Mborolainen Edith Diatta, 19, on erittäin hymyileväinen ja hyväntuulinen tullessaan ensimmäiseen tapaamiseemme. Hänelle on jo kerrottu joistain woomal-kasvoille kuuluvista tehtävistä, mutta aloitamme keskustelun käymällä läpi kasvojen toimenkuvaa, mm. esiintymistä projektin julkaisuissa ja facebookissa. Edith tuntee Woomalin jo hieman tämän vuoden leirillä tehdyistä aktiviteeteista, mutta myöhemmin tänä vuonna tarkoitus olisi kouluttautua yhdeksi Mboron projektiaktiiveista. 

Edith asuu Mboron Diammaguenen naapurustossa vanhempiensa sekä neljän sisaruksen kanssa. Kuten moni muukin Diammeguenen naapurustossa, hän on kristitty. Edith käy yläasteen viimeistä luokkaa, jonka jälkeen jäljellä on vielä kolme vuotta lukiota. Koulu on hänen mukaansa rankkaa, mutta siellä hän voi viettää aikaa tyttökavereiden kanssa ja hän viihtyy lempiaineidensa matematiikan ja luonnontieteiden tunneilla. 

Partioon Edith päätyi kun vanhemmat, jotka itsekin partioaktiiveja, ottivat tytön mukaan toimintaan. Ensimmäistä kertaa hän leireili Dakarissa 9-vuotiaana ja sen jälkeen useita kertoja ympäri Senegalissa. Mitä partio on antanut Edithille, miksi hän on pysynyt aktiivisena tähän saakka? Edith vastaa: Partiossa hän on oppinut tuntemaan kykynsä sekä ilmaisemaan itseään. Hän on oppinut olemaan avoin ja puhumaan julkisesti, tutustunut uusiin asioihin sekä saanut mahdollisuuden kehittää itseään muun muassa projektien hallinnassa. Tänä kesänä hän sai ensimmäiset kansainväliset kokemuksensa osallistuessaan leirille yhdessä sveitsiläisten partiolaisten kanssa. Leiri järjestettiin Etelä-Senegalin etnisesti värikkäässä Ziguinchorin maakunnassa, joten Edith mainitsee oppineensa paljon myös oman etnisen ryhmänsä, diolojen, kulttuurista. 

Koulussa on puhuttu jo ympäristöaiheista, erityisesti luonnonvaroista ja niihin liittyvistä ongelmista. Edith tunteekin esillä olevia ympäristöongelmia, kuten muoviroskista aiheutuvat ongelmat, metsien liikahakkuu sekä tehtaiden aiheuttamat päästöt luontoon. Hänen mukaansa valtion pitäisi aktivoitua tehtaiden valvonnassa. Edithin mielestä ympäristöongelmat eivät ratkea vanhojen ihmisten puheilla, vaan nuorten pitää olla aktiivisia toimijoita ja järjestää metsitystempauksia sekä osallistua väestön ympäristökasvatukseen esimerkiksi osana projekteja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti