keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Hankepaikkakunta Rufisque

Woomalin uusin hankepaikkakunta Rufisque sijaitsee aivan Dakarin tuntumassa. Sinne pääsee alle tunnissa lähes millä tahansa julkisella kulkuneuvolla suoraan Dakarista. Rufisque on alueeltaan melko laaja ja siellä asuu melkein 200 000 ihmistä. Siihen nähden kaupunki ei vaikuta kovin suurelta, sillä aivan keskustassakin on pienen kylän tunnelmaa.

Rufisquen merenrantaa lähellä keskustaa

Rufisquessa keskeisenä tukikohtana toimii La maison des éclaireuses at des éclaireurs, eli paikallinen partiolaisten talo. Yläkerrassa on makuuhuoneita ja alakerrassa muun muassa kirjasto ja suuri kokoussali. Vietin toisen viikkoni Senegalissa yöpyen kyseisessä talossa. Talossa on paljon aktiviteetteja ja erilaisia vieraita lyhyemmän ja pidemmän aikaa. Vierailuni aikana talo oli päivittäin täynnä sekä paikallisia että ranskalaisia. Kyseessä oli yhteistyönä toteutettu dokumenttiprojekti elämästä Rufisquessa.
Partiolaisten talo

elokuvaprojektin yhteistyökumppaneita talon pihalla
Miksi Woomal on sitten erityisen tärkeä juuri Rufisquessa? Ei tarvitse kuin tehdä pieni kävely kaupungin halki, ja on helppo löytää vastaus tähän. Roskaongelma on valtava, ja kaupungin pieni joki on täynnä jätteitä. Tämän vuoksi myös malariasääsket ovat päässeet lisääntymään valtavasti. Jäteongelma on siis merkityksellinen ihmisten terveydelle. Jäteauto Rufisquessa kulkee säännöllisesti, ja suurin ongelma onkin tietoisuuden lisääminen ja vanhojen toimintamallien muuttaminen. Ihmiset ovat koko elämänsä tottuneet pitämään kotinsa siistinä, mutta heittämään jätteet kotoaan käytännössä mihin tahansa.


Rautatien reunan roskia

Partiolaisten talon roskikset tyhjennetään ympäristöä kunnioittaen jäteautoon!

1 kommentti: