keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Elämää pikkukylässä




Hyppäsin Dakarista eilen kuumaan ja täyteen bussiin, ja 6 tunnin hikoilun ja torkkumisen jälkeen löysin itseni pienestä kylästä. Kyseessä on yksi Woomalin hankepaikkakunta, Fimela. Tulin tänne vierailemaan ja tutustumaan juuri tämän paikan meininkeihin. Ensimmäisen päiväni käytin lähinnä tutustuen ihmisiin, paikkoihin ja elämäntapoihin. Huomenna tutustun enemmän juuri partiolaisiin ja Woomalin (ja muidenkin projektien) toimintaan täällä.
Kylään tutustumista Fimelan Woomal-kasvon Adaman ja tämän pikkusiskon kanssa
http://woomal.blogspot.com/2012/11/woomal-kasvo-adama.html


Ensimmäinen asia, jonka Fimelassa pistin merkille, on paahtava kuumuus. Dakarissa kun on kuuma, mittari näyttää vasta noin 30 astetta. Täällä kuitenkin lämpö sai aivan uudet mittasuhteet näin ennen sadekautta, ja asteita taitaa olla yli 40.

Mangopuut ovat Fimelassa tärkeitä, varsinkin nyt, kun on mangokausi. Mangoja syödään aamupalalla, lounaan kanssa, välipalan kanssa ja illallisellakin. Lisäksi puiden alla tapahtuu paljon päivän aikana. Lähes kaikissa pihoissa, joissa tänään kävimme, oli mangopuu. Puun varjossa heräillään, syödään aamiaista, syödään lounasta ja keitellään iltapäivällä teetä. Jopa pyykinpesu sujuu viileämmin suuren mangopuun alla.

Mangokausi on herkkuaikaa


Lapset pesevät vaatteitaan mangopuun alla

Päivän aikana pääsin kokeilemaan pähkinöiden valmistusta. Eräässä kodissa tehtiin maapähkinöitä. Vanha rouva istui huoneessa, joka oli suorastaan polttavan kuuma, kuin sauna. Tämän jälkeen kävelimme rannalle, jossa eräs rouva valmisti cashew-pähkinöitä. En ollut ikinä arvannut, millainen työ niiden valmistuksessa onkaan! Kovankin työn jälkeen pähkinöitä jää jäljelle kourallinen.

Maapähkinöiden valmistus on hikistä puuhaa


Nyt ymmärrän, miksi cashew-pähkinät ovat täällä ja Suomessa hintavia!

Fimelassa on Dakariin verrattuna erilaista myös se, että lapsia tuntuu olevan joka puolella, ja heitä juoksee perässä siellä täällä. Pienelle kylälle tyypillisesti valkoihoinen on niin hassu juttu, että hauskaa riitti. Iltapäivä kului siten, että otin Adaman naapuruston lapsista kuvia ja niitä sitten naurettiin kerta toisensa jälkeen.


Photoshoot tyttöjen kanssa

Woomalista Fimelassa lisää lähipäivinä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti