maanantai 6. toukokuuta 2013

Senegalilaiset häät



Tänä lauantaina osallistuin ensimmäistä kertaa paikallisiin häihin täällä Dakarissa. Senegalilainen vieraanvaraisuus ja sosiaalisuus ovat sellaisia, että häihin saa usein helposti kutsun, vaikkei oikeastaan tuntisikaan hääparia sen kummemmin. Tällä kertaa töissä perjantaina joku hihkaisi että hei, tulepas huomenna häihin. Innoissani kun olin, unohdin kysyä, kuka menee naimisiin!

Lähdin sitten samana iltana innoissani hakemaan pukua markkinoilta, koska en ottanut tänne mukaani ainuttakaan siistiä mekkoa tai muuta häihin sopivaa. Isäntäperheeni äiti vei minut ompelimoon, ja valkkasi häihin sopivan wolof-puvun.

valmiina hääpaikalla

Häissä oli koko työporukka: projektimme Senegalin pääkoordinaattori Dior Diop, sekä kaikki, jotka työskentelevät päivittäin meidän kanssa samalla toimistolla hankkeen ja partion parissa. Minulle selvisi vasta hääpaikalla, että morsian oli heidän vanha työkaverinsa, joka oli lähtenyt toisiin tehtäviin juuri pari kuukautta aiemmin.

Dior juhlatunnelmissa

Lähes koko toimiston porukka häävastaanotolla

Häissä oli selvästi näkyvissä ''african time", eli se, etteivät sovitut kellonajat ole niin kovin tarkkoja. Vastaanoton piti alkaa kuudelta, mutta lopulta sitten istuskeltiin ja odoteltiin muutama tunti, ja kello läheni jo kymmentä illalla, kun alkoi tapahtua.

Musiikki alkoi pauhata, ja hääpari tuli suuren kulkueen kanssa juhlatelttaan. Kulkue koostui perheestä ja kaasoista, ja kaikki tanssivat ja hypähtelivät musiikin mukana.

Vastaanotto oli enimmäkseen musiikkia, tanssia ja lahjoja: ainuttakaan puhetta, vihkimistä tai muuta ei ollut. Uskonnollinen puoli naimisiinmenosta oli jo hoidettu samana päivänä läheisessä moskeijassa.
Hääpari ja vieraita
Puvut vaihtelivat perinteisestä moderniin, ja musiikki vaihteli senegalilaisesta länsimaiseen. Hääparin ensimmäistä tanssia säesti reggae-versio Celine Dionin "My heart will go on" -kappaleesta. Ruuaksi jokainen vieras sai takeaway -boksin, jossa oli pikkusuolaisia ja -makeita. Näin ympäristöä ajatellen pistin merkille muoviset kertakäyttöiset rasiat. Täytyy toivoa, että juhlan jälkeen näille löytyi jotakin muuta käyttöä.

Hää-ateria




1 kommentti:

  1. ihana kirjoitus ja ihania asuja kaikilla päällä. itsekin olet kovin kaunis :)

    Nella

    VastaaPoista