tiistai 14. toukokuuta 2013

Le Simb - perinteinen kulttuuritapahtuma

Tässä yhtenä viikonloppuna kävelin Dakarissa Gran Yoffin kaduilla, ja talojen välistä kuului kovaa rumpujen pauketta ja huutoa. Tietysti kiinnostuin, ja lähdin kävelemään ääntä kohti. Kohta Santhiaban uumenista löytykin jännittäviin asuihin pukeutuneita ihmisiä, ja paljon innokkaita lapsia odottamassa nähtävästi illan tapahtumia.

Esiintyjiä valmiina illan show'hun

Mitä ihmettä oikein oli alkamassa? Päätin selvittää vähän taustoja!

Kyseessä oli perinteinen senegalilainen kulttuuritapahtuma, "Le simb", toiselta nimeltään "valeleijona". Tavallisesti tapahtuma on sadekauden aikana, mutta sadekausi Senegalissa alkaa vasta kesä-heinäkuussa. Tapahtuma kestää yhteensä kolme tai neljä päivää, muutaman tunnin per päivä.

Perinteiden mukaisesti "Le Simb":ssä on yksi mies, joka pukeutuu leijonaksi. Kuitenkin perinteet ovat uudistuneet, ja nykyään esitykseen kuuluu viisi miesleijonaa ja kaksi naisleijonaa (jotka ovat tosin yleensä miehiä pukeutuneita naisiksi). Lisäksi mukana on niin kutsuttu Thiakaaba, puujaloilla kävelevä sirkushahmoakin muistuttava hahmo. Taustalla soi koko ajan äänekäs rumpujen pauke, ja mukana on myös laulajia, jotka ylistävät mikrofonit kädessä leijonia perinteisen runon mukaisesti.


Leijona on tärkeä symboli Senegalissa, sekä uskonnollisesti että maallisesti. Se merkitsee muun muassa rohkeutta ja vahvuutta. Dakar, Gorée, Rufisque ja St. Louis ovat perinteiset tapahtumapaikat, sillä ne olivat kolonialismin aikaan Ranskan päätukikohdatSenegalissa. 1870-luvulla näiden kaupunkien asukkaat saivat virallisen kansalaisuuden, kun muun maan asukkaat jätettiin toissijaisiksi.

Esityksessä leijonat lähestyvät yleisössä ja lähikaduilla olevia poikia ja miehiä. Jos nämä muistavat perinteiset taikasanat leijonaa vastaan, pääsevät nämä pälkähästä. Mutta jos eivät, leijonat ottavat miehet mukaansa keskelle yleisöä, ja heidän täytyy mennä makuulle maahan ja tehdä erikoisia liikkeitä.

Leijona perinteisessä asussa

Kaksi pikkuleijonaa


Puujaloilla tanssiva Thiakaaba

Santhiabassa ennen esitystä ja esityksen aikana leijonat juoksivat pitkin katuja, ja pelottelivat lapsia. Vahvat meikit ja tuimat ilmeet saivat monet lapset kiljumaan ja pinkomaan kovaa karkuun. Tapahtuma onkin nykyään lasten suosiossa, vaikka kaikki ovatkin tervetulleita sitä katsomaan.

Show päättyi vauhdikkaaseen tanssiin, jossa hiekka lensi!


Kuvat: Maikki Haapasalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti