tiistai 28. toukokuuta 2013

Fimelan mangrove

Loppuvierailullani Fimelassa viime viikolla tutustuin Woomalin toimintaan kylässä tarkemmin. Mangrove-ekosysteemi on käytännössä tärkein ympäristöhuoli Fimelan ja sen lähikylien seudulla.

Partiolaisten toimintakeskuksen yhteydessä Fimelassa on myös mangrove-museo


Mikäs ihme tämä mangrove sitten on, ja mikä siinä on niin tärkeää?

Mangrove on trooppisilla ja sub-trooppisilla vyöhykkeillä esiintyvä tyypillinen puulaji (useita erilaisia), joka muodostaa monipuolisen ekosysteemin.

50-60 vuotta vanhaa mangrovea Fimelan rannassa

Mangrove suojaa rannikkoalueita eroosiolta, tarjoaa kaloille ja ravuille lisääntymis- ja suojapaikkoja, ja suojelee maa-alueita mahdollisilta luonnonkatastrofeilta. Mangroven valtavat juuret hidastavat veden virtauksia ja sääntelevät aaltoja, sekä suojelevat eläimiä ja kasvejä lähellä rannikkoa.

Jopa puolet maailman mangrove-kannoista on tuhoutunut viime vuosikymmeninä. Tämä on lähinnä ihmisen aikaansaannosta. Esimerkiksi kalojen ja rapujen liikaviljely, öljyvuodot ja muut saasteet maailman merissä tuhoavat mangrovekantoja koko ajan enemmän.

Tämän ainutlaatuisen ekosysteemin suojelu on tärkeää, koska se edistää kestävää kehitystä. Mangrove kasvaa vuosikymmeniä, ja juurtuu syvälle maaperään. Suojeluun kuuluu etenkin taimien istutus. Sillä voidaan siis vaikuttaa kymmenien vuosien päähän. Lisäksi istutus ei ole kovinkaan vaikeaa. Fimelassa onkin järjestetty paljon mangroven istutustalkoita, joissa etenkin partiolaiset ovat olleet aktiivisesti mukana!

Woomal-kasvo Adaman pikkusisko esittelee mangroven taimea

Adama ja noin 5 vuotta sitten istutetut mangrovetEi kommentteja:

Lähetä kommentti