sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Dakarilainen Oumou

Vierailullani dakarilaiseen École elementaire HLM 4A -kouluun
Oumou koulussa piirrostehtävän parissa
kysyin kuudennen luokan oppilailta, haluaisiko joku kutsua minut tutustumaan kotiinsa. Viitanneiden joukosta valikoitui kuudesluokkalainen Oumou Seck, joka asuu koulun lähellä HLMn kaupunginosassa. Senegalilaisittain harvinaisesti hänen kanssaan asuu vain isoäiti sekä sisko, sekä yläkerran huoneen alivuokralaiset.

Oumou sanoo pitävänsä koulusta yleensäkin ja kysymykseen "Mistä pidät" hän vastaa hymyillen: "Onnistumisesta". Lempiaineita koulussa ovat matematiikka sekä ranskan kielioppi ja kuunteluharjoitukset. Välitunnilla (klo 11-11:30) hän syö aamupalansa sekä juttelee ja leikkii ystäviensä kanssa. Normaalisti hän pääsee kotiin klo 13, mutta tiistaisin ja torstaisin on myös iltapäivätunnit, joten lounaan jälkeen klo 15 hän palaa koululle vielä kahdeksi tunniksi. Hän on motivoitunut opiskelija ja puhuu hyvää ranskaa, toisin kuin moni muu julkisessa koulussa opiskeleva lapsi. 

Päästyään kotiin hän tekee läksyt, leikkii hetken naapurilasten kanssa, auttaa kotitöissä, katsoo televisiota, kertaa läksyt ja menee nukkumaan kahdeksan maissa. Hänen isoäitinsä on räätäli, joten joskus hän lähettää Oumoun markkinoille ostamaan kangasta tai lankoja. Kotoa löytyy myös tietokone, joten joskus hän lähettää sähköpostia tai facebook-viestejä ystävilleen sekä tekee ranskan harjoituksia verkossa. 

Perhe on kansainvälinen, mistä ensimmäisenä merkkinä päädyin heti saavuttuani puhumaan skypessä hänen Lontoossa asuvan setänsä kanssa. Oumoun isä taas opiskelee tällä hetkellä Ranskassa, ja mahdollisuuksien mukaan Oumou lähtisi ala-asteen jälkeen itsekin Ranskaan jatkamaan koulua. Suurin osa perheestä asuu kuitenkin Lougassa Senegalin luoteisosassa, minne Oumoukin menee käymään lomien aikana. 

Oumou on hyvin idearikas ja avoin tyttö, joten jutellessamme hän kertoilikin useita tarinoita elämästään, kuten kesäkuussa koulussa järjestetyt naamiaiset, joissa kaikki oppilaat olivat pukeutuneet leijoniksi. Hän on muslimi, joten hän kertookin joulukuun lopussa vietettävän Magal de Touban pyhiinvaelluksen kuuluvan hänen suosikkeihinsa.

Lounaaksi syötiin sunnuntain kunniaksi tabaskista ylijäänyttä lammasta. Kuvassa Oumoun sisko sekä isoäiti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti