perjantai 16. marraskuuta 2012

Nyt siivotaan!


Fimelan roskainen ranta
Monet senegalilaiset paikkakunnat ovat todella roskaisia; ennen muovin tuloa tapana oli vain heittää roskat maahan ja ne maatuivat aikanaan. Nykyään jätettä on paljon enemmän, ja kylät ovat päässeet roskautumaan, sillä jätehuollon puuttuessa roskat vain tiputetaan kädestä minne sattuu.

Vanhasta tavasta on vaikea päästä eroon, sillä roskiksia ei löydy mistään ja jätehuoltokin on lähes olematon. Ongelmaan on herätty pikkuhiljaa ja Thièsissä on avattu moderni muovinkierratyslaitos. Laitos ostaa muovijätettä, joten ihmiset keräävät sitä mielellään ja muovi pääsee kiertämään. Tällaista teollisuutta Senegalissa kaivattaisiin kovasti lisää, jotta luonto paljastuisi roskan alta. Monilla alueilla ei ole edes kaatopaikkoja, mihin roskat voisi kerätä.


Woomal-hankkeen puitteissa kylissä järjestetään keskustelutilaisuuksia jätteiden haitoista ja yritetään kannustaa muoviroskan vähentämiseen sekä opetetaan jätteiden lajittelua ja kompostointia. Välillä on kuitenkin paikallaan tarttua harjaan ja mennä ulos siivoamaan yleisiä paikkoja.

Käytännön töissä
Fimelassa pääsin osallistumaan siivoustempaukseen. Tapahtuma alkoi rennosti musiikilla, kun partiolaisDJ:t toivat kunnon poppivälineet paikalle ja ennen hommiin tarttumista kerettiin vähän tanssiakin. Sitten miehet ottivat viidakkoveitset esiin ja alkoivat harventaa epähaluttuja kasveja maasta. Roskat haravoitiin isoon kasaan, ja naapuruston lapset auttoivat keräämällä roskia kottikärryillä.

Pienet apurit

Käsin kitkeminen on todella hidasta puuhaa ja parissa tunnissa saatiin pieni alue kitkettyä. Roskiakin jäi vielä alueelle ja todettiin, että myöhemmin pitää järjestää uusi siivoustempaus. Alue toki siistiytyi silminnähden ja kyläläisiä saatiin osallistettua puhtaamman ympäristön puolesta.

Tempauksesta jäi kuitenkin jäljelle iso roskakasa, mitä sille tehtäisiin? Lähistollä ei ole kaatopaikkaa eikä roska-autoa. Niinpä jätteet tuikattiin tuleen yöllä, jolloin savu häiritsisi paikallisia mahdollisimman vähän.

Kitkemista ja tanssiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti