keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Fimelan koordinaattori esittäytyy


Fimelan koordinaattori Mamadou "Madu" Sarr (48 vuotta) on ollut mukana Woomal-projektissa vuodesta 2010 asti, jolloin Woomal rantautui Fimelaan.

Fimelan erikoisuus on vesikasvi mangrove, jonka suojelu on myös yksi Woomalin pääteemoista paikkakunnalla. Partiolaiset aloittivat aktiivisen mangroven suojelun jo vuonna 1996, jolloin perustettiin CAREM (Coordination de l'ecosystème de mangrove) -keskus. Madu on ollut mukana mangroven suojelussa CAREMin perustamisesta lähtien. Nykyään Fimelan partiolaiset ovat jäseniä järjestössä, mutta hankkeet hoidetaan pääosin partiolaisten kautta. CAREMilla on kuitenkin käytössään mm. opetusmateriaaleja.

Fimela valittiin Woomal-paikkakunnaksi, koska siellä oli aikaisempaa kokemusta ympäristökasvatuksesta, mutta partiolaisten edellinen ympäristönsuojeluprojekti oli jo loppunut. Mangroven istutusta tekevät myös muut järjestöt ja työ onkin kantanut hedelmää. Alueelta kadonneita lintu- ja kalalajeja on palannut takasin rikastuttamaan alueen ekosysteemiä.

Noin vuoden ikäisiä mangroven taimia rajatulla alueella
Madu kertoo, että hänen työhönsä kuuluu yhtä lailla raportointia kuin aktiviteettien suunnittelua ja koordinointia. Fimelan lisäksi Woomal toimii neljässä lähikylässä, joissa jokaisessa on Woomalista vastaava partiolainen ja Madu toimii heidän yhteyshenkilönään. Madu on työskennellyt aikaisemminkin projektikoordinaattorina, mutta hän arvostaa silti kovasti Woomal-projektin tarjoamaa koulutusta. Näin hän hyötyy oppimistaan projektinhallinta- ja ympäristönsuojelutaidoista myös projektin jälkeen. Woomal-hankkeen vaikeutena Fimelassa Madu mainitsee paikallisten aktivoinnin, sillä muut ympäristöprojektit maksavat rahaa istuttamiseen osallistuville ja täten Woomalia tehdään pitkälti partiolaisvoimin.

Muita Woomal-teemoja Fimelassa ovat jätteiden käsittely ja kierrätys, metsien suojelu ja ilmastonmuutoksesta puhuminen. Luonnonkauniissa ja rauhallisessa Fimelan kylässä on myös turismia, ja partiolaiset miettivät miten muoviroskat voitaisiin uusiokäyttää myytäviksi esineiksi. Kyläläiset ovat todella kiinnostuneita kortteliroskiksista ja puita säästävistä uuneista.

Nämä roskiskset jaetaan seuraavaksi kouluihin.
Uuni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti