tiistai 13. marraskuuta 2012

Woomal-kasvo Adama


Woomal-kasvo Adama Mane (22-vuotta) on partiolainen Fimelasta. Hän kuuluu valkoiseen ikäkauteen (20-25-vuotiaat), eli osallistuu vaeltajaohjelmaan. Adamalla on kaksi siskoa ja neljä veljeä, ja laajennettuun perheeseen kuuluu tätiä, setiä, serkkuja ja isovanhemmat.


Adama isoäitinsä ja tätinsä kanssa

Adama ja osa sisaruksista 

Adama on ollut partiossa 7-vuotiaasta asti ja paras partiomuisto hänelle on jäänyt Kilkkeeltä. Adama sai  ensimmäiseltä ulkomaanmatkaltaan paljon uusia partiokavereita ja totesi että vain partiolaisena hänelle avautui näin huikea mahdollisuus. Kilkkeellä hänet yllätti muun muassa alaleirikeittiöt ja ruokailu monta kertaa päivässä sekä jätteiden kierrätys. Sauna oli myös mieleenpainuva kokemus, mutta samalla Adama myös totesi, että Senegalin kuumuudessa sille ei ole tarvetta.

Partio on nyt iso osa Adaman elämää, sillä hän ei ole koulussa tällä hetkellä. Hän haluaisi opiskella talonrakennusta ammattikoulussa ja etsii parhaillaan opiskelupaikkaa. Partiossa hän toimii rahastonhoitajana ja osallistuu aktiivisesti Woomal-aktiviteetteihin ja partio-ohjelmaan. Viime kesänä Adama osallistui noin 200 partiolaisen piirileirille. Voidakseen olla johtajana tapahtumissa, pitää ensin suorittaa johtajakoulutus Mborossa. Koulutukseen voi osallistua yli 20-vuotiaat partiojohtajat ja Adama haluaisi myös osallistua siihen lähitulevaisuudessa.

Puhuessamme ongelmista Fimelassa, Adama nostaa esille huolen, että monet lapset ja nuoret jättävät koulun kesken. Partiolaisia kannustetaan opiskelemaan ja lähes kaikki partiolaiset käyvätkin koulua. Koulun kesken jättäneet nuoret lähtevät yleensä töihin pellolle, Fimelassa viljellään muun muassa maapähkinöitä ja viljaa.

Kerkesimme myös lähteä Adaman kanssa katsomaan mangrove-istutuksia. Viimeiset taimet on istutettu syyskuussa ja Adama oli myös mukana talkoissa. Nuoret taimet hädin tuskin yltävät veden pinnalle ja niiden kasvamisessa meneekin vuosia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti