maanantai 11. marraskuuta 2013

Terveiset Suomeen Diourbelin 19-vuotiaalta Woomal-kasvolta Salioulta!
Haastattelin Diourbelissa paikallista Woomal-kasvoa, joka on 19-vuotias todella puhelias Saliou Sagne. Hän toivoo, että kirjeenvaihto suomalaisten partiolaisten kanssa käynnistyisi pian, sillä hän ei malttaisi odottaa suomalaisiin partiolaisiin tutustumista. Joten, jos kaipaatte kirjeenvaihtokavereita Senegalilaisista, täällä teitä kaivataan myös!Kuinka sinusta tuli Woomal-kasvo, ja millaista tehtävässä on tähän saakka on ollut?

Entinen koordinaattori Talla ehdotti minulle tehtävää jo viime vuonna. Tunsin hänet hyvin, mutta aluksi kieltäydyin, koska en tiennyt oikeastaan, mistä Woomal-hankkeessa ylipäätään oli kyse. Juttelin Tallan kanssa kuitenkin ajan kanssa lisää ja tehtävä tuntuikin todella kiinnostavalta. 

Olen ollut tietenkin mukana Woomal-aktiviteeteissa täällä Diourbelissa. Yritän myös aina toimia esimerkkinä muille kotona, koulussa ja tietenkin partiossa. En siis vain puhumalla vaan esimerkiksi keräämällä roskat pois kadulta. Koska en ole aiemmin ymmärtänyt kaikkien ongelmien laajuutta, olen yrittänyt ottaa itsenäisesti selvää ympäristöongelmista ja ratkaisukeinoista. 

Millaisia taitoja Woomal-kasvolla olisi hyvä olla?

Hänen täytyy olla valmis kiinnittämään huomioita omaan käytökseensä ja jopa muuttamaan sitä, koska kasvo toimii samalla innostavana esimerkkinä muille paikallisille ihmisille. Lisäksi hänen täytyy olla oikeasti kiinnostunut ympäristöstä ja ottaa itsekin selvää asioista. On myös osattava puhua isollekin yleisölle vakuuttavasti ja selkeästi, ja on tietenkin tunnettava hyvin Woomal-hanke, koska siitäkin ihmiset kyselevät paljon.

Millaisia haasteita olet tehtävässäsi kohdannut?

Vaikka luulisi, että nuorena on helppoa toimia esimerkkinä muille nuorille ja saada heidät kuuntelemaan, se on toisinaan vaikeaa. Kyse on oikeastaan siitä, että Senegalissa kunnioitetaan vanhempia henkilöitä enemmän, koska heillä ajatellaan olevan enemmän kokemusta. Onhan se toisinaan tottakin, mutta nuorilla voi olla tietoa, jota vanhemmilla ei ole. Joudun siis tekemään töitä todistaakseni uskottavuuteni. Toinen haastava seikka täällä on tiedon jakaminen lukutaidottomille. Heidän kanssaan konkreettinen toiminta on paljon tehokkaampaa.

Miten ympäristön tila on mielestäsi kohentunut Diourbelissa?

Aiemmin kaduilla oli paljon likaisempaa ja roskia oli joka paikassa. Olemme jakaneet roskiksia kaikista likaisimmille alueille ja niissä kiertää säännöllisesti auto, johon roskikset tyhjennetään ja joka kuljettaa roskat edelleen yhteen paikkaan. Ihmiset tuntuvat todella huomanneen roskien keräämisen vaikutuksen omaan lähiympäristöönsä. Lisäksi täällä on istutettu paljon puita, mutta niiden hoitamisessa on vielä on vielä oppimista. Yksi tärkeä parannus on myöskin se, että yhä enemmän nuoria on kiinnostunut panostamaan ympäristönsuojeluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti