torstai 7. marraskuuta 2013

Woomalia ja jättiläisheinäsirkkoja Diourbelissa (varoitus: pitkä postaus, varaa eteesi kahvi- tai teekuppi!)



Viime viikko vierähti sisämaassa Diourbelissa hankepaikkakuntavierailulla. Mukaani lähti myös Sadikh täältä Rufisquesta. Koordinaattorit ovat kovin vähän tekemisissä toistensa kanssa, joten myös heille tämä oli oiva tilaisuus vaihtaa kuulumisia ja ideoita työhön liittyen. Maanantaina lähdimme liikenteeseen kahdeksan maissa, nappasimme kadun varrelta aamupalaksi suklaatäytteiset patongin puolikkaat ja hyppäsimme bussiin. Tilaa oli alkumatkasta vielä ruhtinaallisesti, ja sain rauhassa katsella maisemia luurit korvilla. Matkustaminen kun ei täällä ole aina kovin rentoa kuumassa ja täydessä bussissa. Parissa tunnissa olimme perillä Diourbelissa, ja meitä oli vastassa aurinkoinen Mbaye Faye.

Tyypillinen lounas damada, riisiä, kalaa, kasviksia ja tulinen kastike
Mbaye esitteli meille toimistonsa






Asuimme viikon toimistolla, josta minä sain oman huoneen ja miehet jakoivat toisen huoneen keskenään. Aamupalat ja illalliset valmistimme itse pihalla kaasulla, ja maittavan lounaan meille taikoivat päivittäin naapuriperheen naiset. Etukäteen minua varoiteltiin kuumuudesta, ja lämpötilat olivatkin edellisellä viikolla huidelleet lähes 40 tienoilla. Sisämaassa ilma on kuitenkin kuivempaa kuin meren rannalla Rufisquessa ja Dakarissa, ja sää olikin huomattavasti miellyttävämpi kuin odotin ! Auringon laskettua ilma viilenee selkeämmin, ja nukuin pari yötä jopa ilman tuuletinta. Hyttysiä löytyi kyllä Diourbelistakin. Ja torakoita, sammakoita, koppakuoriaisia ja jättimäisiä heinäsirkkoja, jotka hyppivät holtittomasti päin, ja jotka keplottelivat itsensä huoneeseeni. Kiitos moskiittoverkkojen olemassaolosta !!

Toimistolla työskentelee Mbayen lisäksi FONEES-kassan työntekijä Fatou Séne, johon tutustuin niin ikään viikon aikana. Toimistojen ja kahden muun huoneen lisäksi pihapiirissä on iso sali, jota käytetään mm. seminaareissa, partiokokouksissa sekä paikallisten taekwondo-harjoituksissa, sekä suihku- ja vessatilat. Rufisquessa olikin jälleen vesikatko koko viime viikon jatkuen osittain edelleen, mutta Diourbelissa veden kanssa ei ollut ongelmia. Käytimme tosin pullovettä , koska paikallinen vesi on todella pahanmakuista ja suolaista. Omatuntoa kolkutteli jälleen, mutta ostimme vettä isoissa 10 litran pulloissa, jotta muovijätettä tulisi edes vähän vähemmän. Isoja pulloja täytetään myös monta kertaa uudelleen.
Fatou Sene toimistossaan 

Viikon aikana Mbaye esitteli meille kaupunkia ja kertoi paljon työstään. Vaihdoin kuulumisia myös Tallan kanssa, jonka tapasin Suomessa viime syksynä. Olimme mukana Woomal-aktiviteeteissa useana päivänä. Todella mielenkiintoinen tilaisuus oli esimerkiksi paikallisen partiolaisen kotona järjestetty keskustelu jätevesien käsittelystä kotitalouksissa. Ylipäätään tällä tavalla järjestetyt tilaisuudet partiolaiselle ja koordinaattorille tutuissa paikallisyhteisöissä ovat hedelmällisiä. Tietoon suhtaudutaan huomattavasti positiivisemmin ja avoimemmin kommunikoitaessa henkilön kanssa, joka on itsekin osa samaa yhteisöä. Täysin ulkopuolinen taho näyttäytyy paikallisille usein jossain määrin epäilyttävänä ja omia etujaan ajavana.

Partiolainen Djily Diallo kutsui paikallisia kotiinsa keskustelemaan jätevesistä
Paikalla oli kolmisenkymmentä henkeä ja ihmiset osallistuivat innokkaasti keskusteluun. Myös minä osallistuin ranskaksi, jonka muut sitten tulkkasivat edelleen wolofiksi. Ihmiset kaatavat käytetyt likaiset vedet suoraan kaduille, mikä saastuttaa maaperää ja levittää sairauksia kuten malariaa. Viemäröintejä ei Diourbelissa ole tehty, koska siihen ei ole rahaa. Väliaikaisena ratkaisuna osa paikallisista käyttää maakuoppia, johon jätevedet kaadetaan omassa pihapiirissä. Moni kertoi myös käyttävänsä  pyykki- ja tiskivedet pihan kasvien kasteluun.


Madame Samb esitteli meille ympäristöministeriön alaista paikallisjaostoa

Keskiviikkona kävimme tutustumassa ympäristöministeriön alaiseen paikallisjaostoon (La division de l’Environnement de Diourbel), jonka kanssa hankkeessa tehdään yhteistyötä. Madame Samb otti meidät vastaan ja esitteli jaoston toimintaa. Paikallisten käytössä on ympäristönsuojeluun liittyviä materiaaleja ja siivoustarvekkeita, joita saa lainata ilmaiseksi. Esimerkiksi kouluissa on järjestetty näin siivoustalkoita. Mbaye puolestaan jakaa myös heille tietoa ympäristön tilasta ja vaikuttamismahdollisuuksista, joita hän saa projekteissa paikallisten kanssa työskennellessään.

Aamupalalla leiritunnelmissa
Koulutuksessa mukana "keltaisten" eli nuorimman ikäkauden ryhmän kanssa
Viikonloppuna osallistuimme partioleirille, jossa koulutettiin laumanjohtajia. Ilokseni mukana oli myös tuttuja syyskuiselta Guediawayen tulvaleiriltä. Mbayen ansiosta leiriohjelmaan oli sisällytetty Woomal-aktiviteetteja. Katsoimme videoita muovijätteiden aiheuttamista ongelmista, keskustelimme aiheesta yhdessä ja lisäksi nuorten tuli soveltaa tietoa vastuullaan olevan ikäkauden ohjelmaan. 

Alioune Ndiay ohjeistaa leiriläisiä ennen Woomal-videoprojisointia



Viimeiset yöunet jäivät lyhyiksi, koska istuimme pihalla aamuyön tunneille saakka väitellen mm. rapin universaaliudesta ja keitellen mausteista kuumaa maitoa, lait chaud’ta. Sunnuntaina lähdimme aamupalan jälkeen kohti Rufisquea. Paluumatka oli menomatkaa hikisempi ja kesti yli kolme tuntia, ja perillä meitä odotti vesikatkosta kärsivä kaupunki. Kotiin oli kuitenkin kiva palata, kun tuttujen kanssa vaihdettiin kuulumisia ja naapurit ja hedelmä- ja leipämyyjät kyselivät, missä olin ollut viikon, kun minua ei ollut näkynyt. Sosiaalinen kontrolli niin hyvässä kuin pahassa on aika tehokasta täällä etenkin toubabin ollessa kyseessä ! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti