tiistai 5. marraskuuta 2013

Diourbelin uusi paikalliskoordinaattori



Vietin viime viikon Diourbelissa, joka on yksi Woomal-hankkeen paikkakunnista. Aloitan raportoinnin täällä blogin puolella julkaisemalla paikalliskoordinaattorin haastattelun. Haastattelin häntä yhtenä iltapäivänä samalla, kun keittelimme teetä lounaan jälkeen.

Esittelisitkö itsesi näin aluksi!


Nimeni on Mbaye Faye ja 25-vuotias Senegalin partiolainen. Työskentelen tällä hetkellä täällä Diourbelissa paikalliskoordinaattorina, mutta kotikaupunkini on oikeastaan Gossas, jonne täältä on matkaa vajaat 30 kilometriä. Aloitin työni heinäkuussa edellisen koordinaattorin Tallan jalanjäljissä. Partioon olen päätynyt vasta myöhemmällä iällä veljeni ja musiikkiharrastuksemme kautta. Olen 16-19 –vuotiaiden nuorten johtaja. Ikäkauden nimi on wolofiksi Toor-Toor wi ja nuoria kutsutaan nimellä Jambar.

 
Mbaye vetämässä keskustelua jätevesien käsittelystä

Miten päädyit tähän tehtävään ?

Oikeastaan kuulin muilta, että tänne haettiin uutta paikalliskoordinaattoria. Tunsin paljon ihmisiä täältä, ja paikalliset kannustivat minua hakemaan tehtävää. Hakijoita tälle paikkakunnalle oli kaksi ja lopulta minut valittiin. Kiinnostuin tehtävästä, koska partiotoiminnassa on aina kyse myös ympäristöstä. Partiosta ei voida edes puhua, ellei oteta samalla huomioon ympäristöä. Täällähän oli käynnissä toinenkin ympäristönsuojeluhanke ennen Woomalia, joten tämä oli luonnollinen jatkumo jo aloitetulle työlle. Sanoisin siis, että hain tehtävää myös rakkaudesta ympäristöämme kohtaan.

Millaisia ympäristöngelmia Diourbelissa yritetään ratkaista ?

Yleinen roskaaminen ja jätehuollon puute aiheuttavat ongelmia. Jätevesiä ei käsitellä mitenkään ja ihmiset kaatavat ne suoraan kadulle. Täällä on istutettu paljon puita, mutta ihmiset on vaikea saada ymmärtämään, että puista täytyy huolehtia myös istuttamisen jälkeen esimerkiksi kastelemalla.

Millaisia ovat työpäiväsi ?

Työskentelen usein täällä toimistolla, koska olen Diourbelin ainoa paikalliskoordinaattori. Yövyn usein täällä, mutta toisinaan menen yöksi kotiin Gossasiin. Teen paljon raportintia ja taloushallinnon tehtäviä. Woomalin ohella työskentelen kahdessa muussa hankkeessa, joissa taistellaan malariaa ja aidsia vastaan. Lisäksi pidän yhteyttä yhteistyökumppaneihimme ja vierailen paikallisten perheiden luona. Järjestän itse Woomal-aktiviteetteja ja avustuksellani laumanjohtajat voivat vetää aktiviteetteja myös omatoimisesti. Työn puitteissa olen päässyt matkustamaan jonkun verran myös muille paikkakunnille.
Mbaye teenkeittovuorossa

Mitä odotat hankkeelta ensi vuoden osalta?

Mielestäni meidän olisi suunnattava katseita uusiin tavoitteisiin. Toivon, että saamme paikalliset ihmiset osallistumaan entistä aktiivisemmin. Olisi tärkeää päästä entistä lähemmäs paikallisyhteisöjä ja kannustaa heitä kehittämään uusia ratkaisumahdollisuuksia. Pelkkä ulkoa tuleva apu ei useinkaan ole riittävää, mutta yhteisöjä on tuettava jakamalla heille tietoa. Diourbelissa toivoisin meidän löytävän lisää yhteistyötahoja. Lisäksi toivon tietysti pääseväni Suomeen ja tutustumaan Woomal-hankkeeseen siellä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti