maanantai 20. tammikuuta 2014

Jätehuoltoa Rufisquessa

Täällä Rufisquessa kuten monessa muussakin kaupungissa jäteongelma on valtava. Roskia on katujen varsilla, viemäreissä, rannalla, meressä, puissa ja naapurin lampaatkin mussuttavat millon mitäkin roskia. Jätehuolto toimii puutteellisesti tai ihmiset eivät hyödynnä sitä. Rufisquen hankalahkon infrastruktuurin vuoksi jäteautoilla ei ole kaikkiin kortteleihin helppoa pääsyä. Asukkaat taas eivät jaksa lähteä kovin kauas kotoaan tyhjentämään roskiksia. Eipä Suomessakaan tarvitse kotiovelta montaa askelta ottaa, jotta pääsee roskiksille. Jäteautojen kuljettajille maksetaan täällä jätteistä painon mukaan. Vaikka autoilla on tietyt sovitut reitit, joita kuljettajien pitäisi noudattaa, saattavat he hakea auton täyteen jätettä "jostain" ja palata tyhjentämään ne Mbeubeussiin kaatopaikalle Dakariin. Näin kauimpana sijaitsevat alueet kärsivät tilanteesta, kun heidän roskiksiaan tyhjennetään harvemmin. Tämä taas saa ihmiset kippaamaan jätteitä mereen tai kadulle. Joissakin kortteleissa asukkaat ovat valittaneet kaupungille, kun ovat huomanneet, ettei jäteautoa näy säännöllisesti, ja tilanne on korjaantunut. Toisissa kortteleissa asukkaat eivät kuitenkaan tee asialle mitään. Osassa taas asuu muualta tai väliaikaisesti alueelle muuttaneita, joilla ei ole mukanaan perhettä, eikä heillä ole siteitä kortteliin, joten heitä ei kiinnosta myöskään lähiympäristönsä tila. Tilanne ei siis ole millään lailla yksiselitteinen tai helppo ratkaista.  

St. Louisista bongatut roskikset kadun varrella
Jäteauto kiertää täällä kolme kertaa viikossa ja kuljettaa roskat Mbeubeussin kaatopaikalle. Kyseisen kaatopaikan ympäristö- ja terveysvaikutuksia on tutkittu, eivätkä tulokset ole kovin mieltä ylentäviä (ks. esim. englanninkielinen artikkeli aiheesta: Cabral, M. et. al. 2012). Tärkeintä olisikin ensi kädessä vähentää jätteiden määrää. Kyselin kollegalta, onko kaatopaikalle mahdollista päästä käymään, ja hän lupasi viedä minut visiitille tällä viikolla.
Muovipussihan se siellä roikkuu puuta koristamassa
Kaikilla ei myöskään ole tietoa jätteiden vaikutuksesta omaan elinympäristöön ja terveyteen. Toisaalta elämän prioriteetit ovat täällä myös erilaiset. Vapaaehtoinen, joka intoilee ympäristöasioista niin töissä kuin niiden ulkopuolella, voi keskittyä esimerkiksi tähän aiheeseen täysillä, toisin kuin ne paikalliset, jotka miettivät 15:n sisarruksen ja vanhempien taloutta ja terveyttä omansa lisäksi. Muovijäte tukkii täällä helposti viemärit, mikä aiheuttaa etenkin sadekaudella tulvia. Seisova vesi niin viemäreissä kuin kaduilla lammikoissa on oiva lisääntymisalusta Anopheles-suvun hyttysille,jotka levittävät malariaa. Malaria on täällä Senegalissa endeeminen ja sitä esiintyy säännöllisesti ympäri vuoden. Tiesittekö, että myös Suomessa on esiintynyt malariaa Oulun korkeudella saakka 1700- ja 1800-luvuilla, jolloin vuosittain sairastui jopa kymmeniä tuhansia suomalaisia? Viimeisin epidemia on Suomessa on ilmeisesti ollut vuosina 1944-1945, jolloin sairastuneita oli pari tuhatta.

Olemme jakaneet hiljattain viidelle koululle roskiksia, jotka ensinnäkin täällä partiolaisten talolla partiolaisten toimesta maalattiin ja koristeltiin Woomal- ja EEDS-teksteillä. Kun olemme vieneet kouluille roskiksia, olemme yleensä ensin tavanneet koulun johtajan, jonka kanssa olemme puhuneet Woomal-hankkeesta. Partiolaisten talon takana sijaitsevassa Mour Ndiay Mbenguen koulussa kävimme keskustelemassa lasten kanssa jokaisessa luokassa erikseen jätehuollosta ja roskaamisesta. Lapset pohtivat muun muassa, kuka koulussa roskaa, millaisia roskia pihalta ja luokista löytyy ja millaisia vaikutuksia jätteillä ylipäätään on ympäristöön. Koulussa sovittiin, että joka viikko yksi luokka on vastuussa roskisten tyhjentämisestä. Lupasimme pistäytyä välillä katsomassa, miltä koulun roskatilanne näyttää.

Partiolaiset maalaustalkoissa. Taustalla Rufisquen paikalliskoordinaattori Sadikh, etualalla Ada ja Seydou (kuva Gorgui Nael)
Valmiit hienot Woomal-roskikset lähdössä maailmalle
Sadikh kyseli Mour Ndiay Mbenguen koulun oppilailta, millaisia roskia koulun pihalta löytyy. Neljä reipasta apuria esittelemässä löydöksiään Woomal-roskiksen vieressä.


Kuvat Hanna Airaksinen, ellei toisin mainittu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti