torstai 2. tammikuuta 2014

Koldan paikalliskoordinaattorin kuulumisia ja Woomal-leirimuistoja



Ennen vuodenvaihdetta kaikki Woomal-hankkeen paikalliskoordinaattorit osallistuivat koulutukseen Rufisquessa partiolaisten talolla. Kaappasin Koldan koordinaattorin haastatteluun koulutuksen päätteeksi.

Esittelisitkö ensin itsesi!

Olen Koldan paikalliskoordinaattori Tamsir Mane ja olen toiminut tehtävässä vuodesta 2009 alkaen, jolloin Woomal 1 -hanke käynnistyi. Hain koordinaattorin tehtävään, koska olin jo ennen projektia huolissani Koldan metsien tilasta. Halusin vaikuttaa työni kautta ympäristön tilaan.

Mikä Koldassa on erityistä hankepaikkakuntana?

Kuten mainitsin meillä on laajoja metsäalueita, joiden suojelu on tarpeen, koska puuta hakataan laittomasti. Lisäksi Gambia-joki on pahoin saastunut, koska ihmiset käyttävät sitä kaatopaikkana. Yhdessä esimerkiksi Maan Ystävien kanssa joen suojelussa on kuitenkin edistytty. Teemme yhteistyötä yhdeksän eri nuorisojärjestön ja naisjärjetöjen kanssa. Siksi toiminta Koldassa on todella aktiivista.

Mikä työssäsi on parasta? Entä haastavinta?


Parasta on ehdottomasti yhteistyö muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Lisäksi saan jatkuvasti työkokemusta ja opin uutta ympäristönsuojelusta. Vastaavasti haastavinta on ehdottomasti se, että minulla on suuri vastuu paikkakunnan toiminnasta, joten työ ei ole missään nimessä helppo. Lisäksi aktiviteetteja ajatellen vaikeinta on ihmisten koolle saaminen. Koldassa asukkaat ovat kyllä kiinnostuneita ympäristön tilasta ja he tiedostavat ongelmat. Myös yhteistyö viranomaisten kanssa toimii hyvin.

Olit mukana vuoden 2011 Woomal-leirillä. Millaisia muistoja sinulla on sieltä?

Olen ollut mukana monella leirillä, mutta Woomal-leiri oli todella ainutlaatuinen, sillä kaikkia osallistujia kiinnosti ympäristönsuojelu. Paikalliskoordinaattoreista olin ainoana mukana, joten tunsin olevani tärkeässä asemassa edustamassa kaikkia koordinaattoreita. Oli mukavaa huomata, että leiriläiset todella arvostivat läsnäoloani. Leiri merkitsi minulle paljon. Olen itkenyt aiemmin vain sukulaisten hautajaisissa, mutta Woomal-leirin päättyessä lentokentällä kaikki itkivät hyvästellessään leirillä saatuja ystäviä.

Miksi ensi kesänä kannattaa osallistua Woomal 2 -leirille?


Leirillä opitaan paljon uutta ympäristöstä. Kyse ei ole mistä tahansa leiristä, sillä sen aikana ihmiset todella sisäistävät ympäristöystävällisiä toimintatapoja. Jos muilla leireillä maasta saattaa löytää tyhjiä muovipusseja, Woomal-leirillä ei tällaista toimintaa todellakaan nähdä. Jätteet lajitellaan ja jokainen huolehtii ympäristöstä ja siisteydestä. Lisäksi leiriltä tehdään varmastikin vierailuja hankepaikkakunnille, joissa toimitaan ympäristöä kunnioittaen. Kannattaa lähteä mukaan saamaan unohtumattomia kokemuksia!

Millaisia terveisiä haluat lähettää Suomeen ja tuleville leiriläisille?


Ensinnäkin haluan kiittää kaikkia, jotka Suomessa toimivat Woomal-hankkeessa. Teitä arvostetaan täällä todella paljon ja työnne on tärkeää. Toivon, että yhteistyömme jatkuu kauan, vaikka hanke virallisesti päättyisikin. Lisäksi haluan sanoa, että suomalaiset eivät ole kuin muut toubabit (valkoiset länsimaalaiset), sillä kulttuurimme eivät ole kovinkaan erilaisia. Kun suomalaiset tulevat Senegaliin, heistä tulee nopeasti senegalilaisia, sillä he omaksuvat nopeasti meidän kulttuurimme ja toimintatapamme. Siksi suomalaisista pidetään täällä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti