perjantai 10. tammikuuta 2014

Woomal-joulu Senegalissa

Joulusta on vierähtänyt jo tovi, mutta postaus on taas viivästynyt. Woomal-hankkeen toisen johtajan Anun kanssa järjestimme täällä kotona Rufisquessa partiolaisten talolla joulujuhlan suomalaiseen tapaan.

Ylipäätään joulun lähestyminen ei täällä näkynyt juurikaan arjessa. Kadunvarsilla myynnissä olin jonkin verran länsimaisia joulukoristeita ja muovikuusia, mutta yhden yhtä joululaulua ei ainakaan omiin korviini ennen meidän juhlaa kantautunut. Muslimit eivät varsinaisesti vietä joulua, mutta joulupäivä on täälläkin pyhä. 

Suuntasimme jouluaattona aamupalan jälkeen Dakariin ruokaostoksille suureen länsimaiseen supermarkettiin. Sitä etsiessä kävellen aikaa vierähti useampi tunti ja hiki valui, mutta lopulta löysimme perille ja kaupasta kaiken tarvittavan. Aterian valmistamista täytyi pohtia tovi, sillä käytössämme oli ainoastaan kaksi kaasua. Uunia olisimme päässeet lainaamaan kaverin kaverilta, mutta hylkäsimme lopulta ruokalajit, jotka olisivat vaatineet uunissa paistamista. Virallinen Woomal-menu näytti lopulta tältä:
Ateria syötiin tietysti senegalilaisittain isoilta vadeilta
Kanelinen omenaglögi

Ruisvehnäleipä
Valkosipuli-kermaperunat
Paistetut perunat
Savulohi
Suolakurkut
Hillosipulit
Vihersalaatti
Tomaatit

Luumurahka
Tuoreet hedelmät
Limonadit 

Ruokaa ei ainakaan jäänyt paljon jäljelle, joten ehkä toubabit kokkasivat vähintään kohtalaisesti
Oikeasti kynttilänvalossa nuo sohvakasat taustalla eivät ketään häirinneet


Parin tunnin keittiössä häärimisen jälkeen ateria oli vihdoin aseteltu kahdelle suurelle vadille. Suuressa salissa koristelut olivat paikallaan, kynttilät sytytettyinä ja suomalaiset joululaulut kaikuivat kaiuttimista. Itsekään emme tosin niitä jaksaneet koko iltaa kuunnella, ja illan edetessä musiikki vaihtui suomalaiseen ja senegalilaiseen rappiin ja mbalaxiin. Myös suomalaiset piirileikit aiheuttivat naurun pyrskähdyksiä. Juhlinta ja tanssiminen jatkuivat puolille öin, jonka jälkeen siivoilimme vielä paikat kuntoon, koska seuraavana aamuna suuntasimme kohti St. Louisia.


Raahasimme myös äänentoistolaitteet juhlasaliin, jotta saimme kunnon tanssit pystyyn
Vappuhatut ja -pillit sopivat ihan hyvin joulukoristeiden sekaan!
Kaikki kuvat: Ousmane Diallo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti