sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Awa ja Edith: senegalilaisten ajatuksia Suomesta

Awa (vas.) ja Edith (oik.)
Awa ja Edith ovat 20-vuotiaita senegalilaisia partiolaisia, jotka vierailivat Suomessa kolmen viikon ajan. He osallistuvat kotipaikkakunnallaan aktiivisesti Woomal-toimintaan ja Suomessa he kertoivat senegalilaisesta kulttuurista sekä tutustuivat suomalaiseen koulu- ja partiomaailmaan. Vierailun tarkoituksena oli luoda mahdollisuuksia kulttuurienväliselle vuoropuhelulle ja molemminpuoliselle ymmärrykselle.

Olemme todella iloisia Suomen vierailusta, sillä Suomi on hieno maa. Täällä on toimiva infrastruktuuri ja Suomessa kunnioitetaan liikennesääntöjä sekä pidetään huolta myös vammaisista.

Meille ilmasto syyskussa oli sopiva, sillä ei ollut vielä liian kylmä. Saavuttuamme Helsinkiin, menimme ensin junalla Keravalle, jossa vietimme neljä päivää. Ihmettelimme aluksi, kun ulkona ei ollut ihmisiä ja myös sauna oli aluksi outo kokemus. Lopulta kuitenkin pidimme saunasta ja kävimme siellä usein. Keravalta lähdimme Turkuun viikonlopuksi ja tykkäsimme kovasti vierailustamme museossa, Partiopopissa ja Mahdollisuuksien torilla. Palasimme Helsinkiin Begee-festareille, jossa muun muassa letitimme suomalaisten hiuksia ja katsoimme Woomal-videoita. Sen jälkeen lähdimme Tampereelle, jossa vierailimme kouluissa ja lippukuntien kokouksissa, kävimme jopa yliopistossa. Eniten meitä ihmetytti Tampereella kotieläimet talossa. Senegalissa eläimet ovat vain pihalla, ja emme olleet ikinä nukkuneet samassa huoneessa kissojen ja koiran kanssa. Tampereelta jatkoimme Loimaalle, jossa olimme maatilalla. Vietimme hauskan viikonlopun sudenpentujen kanssa metsässä, vierailimme eri perheiden luona ja vanhusten palvelutalossa. Lappeenrannassa kävimme vanhassa kaupungissa ja vierailimme myös kouluissa ja lippukunnissa.

Partio on melkein samanlaista Senegalissa ja Suomessa, mutta Suomessa partiossa on paljon enemmän lapsia. Suomen koululuokissa on taas paljon vähemmän oppilaita kuin meillä Senegalissa. Partiolaiset olivat todella varautuneita ja ujoja, mutta ymmärrämme kuitenkin, sillä he ovat vielä lapsia. Ujoudesta huolimatta he esittivät meille kysymyksiä, joihin vastailimme.

Matkan aikana majoituimme eri perheissä ja kaikki olivat todella mukavia. He kertoivat meille suomalaisesta elämästä ja halusivat oppia lisää Senegalin kulttuurista. Ruoka oli todella erilaista, kuin kotona Senegalissa, mutta matkan aikana totuimme myös siihen. Oli mielenkiintoista maistaa myös muita ruokia kuin "thieb bu djenne" (Senegalin kansallisruoka). 

Senegalissa Woomal 2 perustuu ympäristökasvatukseen, jota tehdään eri aktiviteettien avulla, mm. puiden istutus, ympäristövalistus, ympäristöaiheiset elokuvanäytökset ja kotivierailut. Suomessa taas Woomal 2 järjestää globaalikasvatusta, ja sen ansiosta mekin saimme tutustua suomalaisiin nuoriin ja heillä oli mahdollisuus oppia meiltä. Suomessa ei tarvitse järjestää yhtä paljon ympäristöaktiviteetteja, sillä teillä on toimiva jätteenkierrätysjärjestelmä ja metsää on paljon. Senegalissa on paljon enemmän ympäristöongelmia.

Mitä senegalilaiset voivat oppia suomalaisilta?
- aikakäsityksen, liikennesääntöjen ja vammaisten kunnioittamisen

Mitä suomalaiset voivat oppia senegalilaisilta?
- kärsivällisyyttä

Kirjoittaneet Awa ja Edith 26.9.2013 (käännetty ranskasta)
                                                                                                                          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti