keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Leiritunnelmia viikonlopulta


Lähdin viikonlopuksi takaisin leirille Rufisquen koordinaattorin Babacarin kanssa, koska hänen oli tarkoitus vetää lapsille Woomal-aktiviteetteja. Liityimme muiden seuraan Dakarin luonnonpuistossa, Parc de Hann:ssa, johon leiriläiset tutustuivat lauantaina. Puistossa on muun muassa puutarha ja eläintarha, ja partiolaiset ovat myös järjestäneet leirejä alueella. Guediawayessa leirilämä jatkui. Pitkän retkipäivän päätteeksi ohjelmassa oli vain illallinen, rentoutumista ja videonäytöksiä ulkona. Woomal-hanketta esiteltiin lapsille videoiden avulla, ja heiltä kyseltiin samalla asioita ympäristösuojeluun liittyen. Mikrofoniin puhuminen oli lapsille uutta ja he olivat innoissaan, kun kuulivat äänensä kaiuttimista. Illalla valmisteltiin myös sunnuntain lasten parlamentin äänestyspäivää kuvaamalla vaalivideoita ja kuuntelemalla ehdokkaiden puheita.
Sadikh Ndoye aloittamassa Woomal-hankkeen esittelyä

Hikisen ulkona nukutun jälkeen sunnuntai jatkui lauantaitakin kuumempana. Aamu käynnistyi peseytymisellä ja aamupalalla, jonka jälkeen ohjelmassa oli kädentaitojen harjoittelua työpajoissa. Olimme tutustumassa työpajaan, jota on tarkoitus alkaa käyttämään myös Woomal-aktiviteeteissa. Aluksi lapset keräsivät lähiympäristöstä muovipusseja, joissa on ollut vettä. Näistä mainitsinkin aiemmassa blogitekstissä. Muovipussit huuhdeltiin ja kerättiin yhteen pöydälle. Aluksi keskusteltiin yhdessä muoviroskien aiheuttamista ongelmista. Tämän jälkeen muovipusseista ja sanomalehdistä valmistettiin vetäjän johdolla pienet pussukat, jotka jokainen sai pitää itsellään. Näin opeteltiin kierrättämään muovijätettä, jota on massoittain pitkin kadunvarsia.
Mborosta saapunut O.G. keskustelee lasten kanssa muoviroskista 

Leirin vetäjät alkoivat olla todella väsyneitä, koska moni on viettänyt koko lomansa partioleireillä. Lasten kanssa touhutessa hiki valuu tauotta. Me hyppäsimme Rufisquen bussiin ruokailun jälkeen ja unen tuloa ei tarvinnut illalla odotella. Vesikatko alkoi uudestaan perjantaina (nyt eletään keskiviikkoa), ja paikalliset kulkevat taas kanistereineen pitkin katuja kysellen, tietääkö joku mistä saisi vettä. Kukaan ei enää tiedä, puhuvatko viranomaiset totta vai palturia, ja ovatko korjaustyöt ylipäätään käynnissä. Emme voi kuin odottaa.

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. La fonction objectif a été atteint pour les enfants, y compris le dépistage de l'impact de leurs activités sur l'environnement et le recyclage de nos animaux de compagnie sacs en plastique d'eau.

      Poista