lauantai 6. lokakuuta 2012

Kolda

Viikko sitten perjantaina lähdimme Mborosta työskennelläksemme viikon  EEDSin toimistolla Dakarissa ja tarkemmin suunnitellaksemme vapaaehtoisjaksoamme hankekoordinaattori Diorin kanssa. Keskustelun tuloksena saimme tietää, että Diorkaan ei ole vielä vieraillut Koldassa, Etelä-Senegalin Casamancessa sijaitsevalla Woomal 2-hankepaikkakunnalla ja näin ollen hän ehdotti 10 päivän vierailua aikavälillä 5.-15.10. Olimme olleet aikeissa palata Mboroon jo viikonlopuksi, mutta ehdotettu vierailu ajoittui hyvin sopivasti hankkeen aktiviteetteihin, joten lähdimme torstai-iltapäivällä pitkälle 18 tunnin bussimatkalle. Matka taittui välillä hyvinkin verkkaisesti ja yö täysinäisessä bussissa oli kieltämättä epämukava, muttei sentään tukalan kuuma ikkunoista virtaavan raikkaan ilman viilentäessä oloa. Aamulla lähestyämme Koldaa kyyti muuttui hyvin kuoppaiseksi huonon tien vuoksi (katso video), mutta saavuttuamme perille paikalliskoordinaattori Tamsir Mane oli meitä vastassa ja pääsimme vihdoin lepäämään hotellille.

Koulutuksessa mietittiin myös
ympäristöongelmien syitä, seurauksia
ja ratkaisuja
Tänään lauantaina lähdimme  Koldan partiolaisten toimintakeskukselle osallistuaksemme Woomal-koulutustilaisuuteen. Osana projektia hankepaikkakunnilla tehdään paikallisten koteihin lyhyitä vierailuja (VAD, Visites a Domicile), joiden tarkoituksena on mennä lähelle paikallisia ja näin osaltaan vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja edistää ympäristöystävällisempiä toimintamalleja. Koulutus aloitettiin kotikäyntien tarkoituksen ja tavoitteiden määrittelemisellä sekä vierailun rakenteen hahmottelulla. Seuraavaksi n. 20 henkinen porukka jaettiin kolmeen ryhmään, jotka miettivät Koldaan liittyvien ympäristöongelmien syitä, seurauksia sekä ratkaisuja. Ensimmäisen ryhmän aiheena oli kotitalousjätteet, jonka suhteen he nostivat esiin yksityishenkilöiden ostovalinnat ja muovipussien liikakäytön, haperoja mustia muovipusseja kun laitetaan erikseen melkein joka ostoksen mukaan. Toinen ryhmä keskittyi metsäpaloihin, joita esiintyy alueella erityisesti kuumina ja kuivina kuukausina ennen sadekautta. Palojen syyksi he nimesivät puunhakkaajien sekä metsästäjien huolimattoman tulenkäytön, mutta Dior puheenvuorossaan painotti, että syyt ovat ilmaston lämpenemisen myötä yhä useammin luonnollisia.


Massamba Sene, Tamsir, Bassirou Sadio ja Dior
esittelemässä puita säästäviä uuneja
Kolmas aihe, metsien katoaminen, synnytti kaikkein aktiivisimman keskustelun: Ongelman syihin laskettiin köyhyys, ihmisten tietämättömyys sekä kalusteiden valmistaminen. Keskustelussa toin esille myös väestönkasvua ja puun kulutuksen lisääntymistä osasyynä metsien häviämiselle, mistä hyvänä esimerkkinä Tamsir kertoi vieressä sijaitsevan koulun tilalla aiemmin olleen metsää. Ryhmä oli nimennyt ongelman ratkaisuksi metsittämisen sekä oikeanlaisen puun hakkuun, mutta keskustelussa tuotiin esille, että mittavia muutoksia tarvitaan myös kulutustottumusten. Tästä mikä inspiroi hankeaktiivit kaivamaan esille puutasäästäviä uuneja ja esittelemään niiden hyötyjä perinteiseen avotulella kokkaukseen: Uunin hankinta on sijoitus ja siihen ei ole monella varaa ilman lainaa, mutta sen myötä rahaa säästyy joka kuukausi vähentyneen puunkäytön vuoksi. Tämäntyylisissä aloitteissa on potentiaalia, sillä kestävät ratkaisut liittyvät läheisemmin ongelman syihin kuin sen oireisiin.


Seuraavaksi siirryttiin ulos lounasta varten, joka syötiin totuttuun tapaan yhdessä isoilta vadeilta. Ruoan laskeuduttua penkit laitettiin rinkiin ja jatkettiin keskustelua kotikäyntien metodeista, muun muassa tehtävänjaosta ryhmän kesken sekä evaluaation tärkeydestä. Yksi ryhmistä pääsi testattavaksi simulaatioon, jossa tulivat esille myös yleiset virheet kuten ryhmän ja hankkeen esittelyn unohtaminen sekä  tarve kääntää kaikki sanat perheen kielelle (joka saattaa olla puulaar, mandingye, diola...). Lopuksi jokainen antoi palautetta päivästä, mikä sai kiitosta myös hankekoorinaattori Diorilta. Maanantaina menemme ryhmien mukaan kierrokselle, joten näemme kotikäyntien kulun ja toteutuksen myös käytännössä!

Keskustelu jatkui ulkosalla
Koldan koordinaattori Tamsir tuntee jo
useita suomalaisia partiolaisia
Simulaatiotestissä harjoiteltiin taitoja käytännössä,
vasemmalla Koldan Woomal-kasvo Mariama
ja selittämässä muslimien partiojärjestön edustaja Massamba Sene
2 kommenttia:

  1. Hieno teksti, joka avaa hyvin Woomalin konkreettisia aktiviteetteja! Hyvä Outi ja Anu :) Toivottavasti kaikki sujuu hyvin Koldassa, siellä tosiaan kannattaa olla pidempään kerralla tuon välimatkan vuoksi. Onko Woomal-kasvoa näkynyt..?

    VastaaPoista
  2. Moikka!
    Mulle ei näköjään tule ilmoituksia näistä kommenteista, joten pitää tarkkailla itse :) Nyt on yksi kasvo dokumentoitu, toinen ensi viikolla Mborossa ja Fimelan miespuolinen henkilö sitten vierailullamme 12-16.11. Blogista sitten näkee!

    Outi

    VastaaPoista