tiistai 23. lokakuuta 2012

Niakharin paikalliskoordinaattorin terveiset

Niahkarin paikalliskoordinaattori Coumba Ndoffene "Ndoff" Diouf, on 31-vuotias mies, joka on ollut hankkeessa mukana alusta asti. Hän toi myös vahvasti Niakharia esille, kun potentiaalisia Woomal-paikkakuntia kartoitettiin. Ndoff on suomalaisten veli ja todellinen ympäristönsuojelija.

Ndoffin mukaan Niakharin ympäristöongelmat voidaan kiteyttää viiteen pääkohtaan:
- kotitalousjätteet ja niistä aiheutuvat ongelmat, puutteellinen jätehuolto
- metsäkato (paikalliset ottavat metsästä polttopuita ruoanlaittoa varten)
- köyhyys  (liittyy edelliseen kohtaan-> paikallisilla ei ole varaa tehdä ruokaa kaasulla, jonka takia he joutuvat hakemaan metsästä puita)
- metsäpalot
- taudit, kuten malaria (tulvien aiheuttamat lammikot edistävät hyttysten lisääntymistä)

Ndoff oli huolissaan näistä ongelmista jo ennen Woomal-hankkeen rantautumista Niakhariin. Woomal-hanketta tehdään nyt neljättä vuotta ja muutokset ovat jo havaittavissa, sillä hanke on auttanut partioryhmiä tarttumaan toimeen. Lisäksi paikalliset ovat ottaneet hankkeen hyvin vastaan ja arvostavat Niakharin valintaa hankepaikkakunnaksi. Hankkeen myötä he ymmärtävät paremmin ympäristönsuojelun merkityksen ja sen pitkäkestoiset vaikutukset.

Ndoff kertoi, että Niakharin partiolaisilla on nykyään todella vahva yhteistyö paikallisten viranomaisten, muiden kansalaisjärjestöjen ja kyläpäälliköiden kanssa. Ympäristönsuojelu on yhteinen haaste ja ympäristölainsäädäntö on kunnossa, mutta seuranta on ollut puutteellista. Nyt kylissä onkin muodostettu seurantaryhmiä, jotka katsovat, mitä puita saa kaataa. Puiden kaatamista ei voida kokonaan lopettaa, mutta nuoret puut ja tietyt alueet on sovittu rauhoitettaviksi. Laiton kaato on myös vähentynyt seurantaryhmien perustamisen myötä.

Niakharissa toimii myös mikroluottokassa (Fonees), joka myöntää lainoja ympäristöystävällislle yrityksille. Nämä lainat ovat olleet todella suosittuja, ja kyselin minkä tyyppisiä yrityksiä lainoilla on perustettu. Hyväksi havaittu bisnesidea on mm. ostaa vasikka, kasvattaa siitä hyvä lehmä ja myydä se kalliimmalla. Ennen tabaski-juhlaa monet ovat ostaneet lampaita hoidettavakseen ja myytäväksi. Lainarahalla on perustettu  myös kanaloita, pikkukauppoja ja ravintola. Lisäksi Fonees on järjestänyt paljon osallistujia keränneitä muutoskoulutuksia liittyen mm. viljelyyn.

Kysymykseen suosituimmasta aktiviteetista Ndoff vastaa kuitenkin empimättä elokuvanäytökset ja radio-ohjelmat. Niitä kyläläiset arvostavat, ja samat ympäristökasvatuselokuvat on katsottu jo moneen kerrtaan. Vieraillessani paikkakunnalla, kävin myös Fatick FM:n radiolähetyksessä. Nauhoitimme Woomal-aiheisen radio-ohjelman, joka lähetetään juuri ennen toista todella suosittua radio-ohjelmaa sunnuntai-iltana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti