tiistai 30. lokakuuta 2012

Lammas on miehen mitta?

Lampaita tabaskiaattona
Senegalissa lampaita näkyy runsaasti ympäri vuoden, mutta yksi päivä on ylitse muiden: Tabaski. Tänä vuonna juhla osui kaikkien kohdalla lokakuun 26. päivälle kun kaikki Marabout, uskonnolliset johtajat, tulkitsivat täyden kuun osuvan samalle päivälle. Tabaskia voi tosin viettää perheestä riippuen vielä 27. tai 28. päivä tai vaikka kaikkina kolmena päivänä. Senegalilaisille juhla on samankaltaisessa asemassa kuin joulu Suomessa: Perheen naiset suunnittelevat juhlaa usein pitkäänkin etukäteen ja viikko ennen Tabaskia kuluu juosten asioilla, siivoten ja noutaen perheen juhla-asut räätäleiltä. Vihdoin pari päivää ennen juhlaa Dakarin ruuhkat pahenevat ihmisten lähtiessä maaseudulle suvun luokse. Itse sain kutsun Mboron paikalliskoordinaattori Mansour Dèmen kotiin Dakariin, joten sain todistaa pääkaupungin katujen tyhjyyttä juhlan aattoiltana.`


Miehet lähdössä moskeijaan
Ruoanlaitto tabaskina (kuten yleisesti ottaenkin) on naisten vastuulla, ja Mansourin luona he olivatkin heränneet jo neljältä aamuyöstä pilkkomaan sipuleja kastiketta varten. Perinteisesti perheen miehet lähtevät aamulla moskeijaan naisten jäädessä kotiin jatkamaan ruoanlaittoa.
Sipulit kiehumassa
Kaksi lammasta hoidettu, kolmas menossa
Kymmenen maissa miehet palasivat moskeijasta ja vaihtoivat työvaatteisiin. Yhtäkkiä sisään käveli 6 miestä ja poikaa, jotka ottivat kirjaimellisesti lammasta sarvista ja operaatio "Eläimestä lihaksi" alkoi viiltämällä eläinten kurkut auki maakuopan vieressä. Kohta naapurit jo lähtivät ja perheen miehet alkoivat ripustaa eläimiä pihan puuhun paloittelutyön helpottamiseksi. Nahka, sisäkalut, kyljet ja jalat irtosivat hiljalleen ja lopuksi eläimestä oli enää jäljellä narun päästä roikkuva ruoto.
Lampaita ostettiin yksi jokaista talon miestä kohti









Lihaa työstettiin vielä runsaasti paloittelun  jälkeenkin: Kaikki palat otettiin käyttöön vatsalaukkua ja suolistoa myöten (jotka  tosin ensin tyhjennettiin ja pestiin).  Ensikertalaiselle, joka ei ole koskaan ennen todistanut eläimen tappamista, näkymä alkoi parin tunnin päästä liikaa ja meninkin hetkeksi lepäämään huoneeseen. Tullessani  takaisin paloittelu oli toistaiseksi lakannut  ja maustetut lihat porisivat jo isossa padassa. Hetken odottelun jälkeen söimmekin  yhdessä mureaa lihaa sinapin, sipulikastikkeen ja ranskalaisten kera.

Itsekin osallistuin hieman paloitteluun (taustalla näkyy "lammasruoto")
Maukas lopputulos yhdessä jaettavaksi!
Ruokailun jälkeen nautittiin vielä hedelmiä sekä paikallisia itse tehtyjä mehuja ja alettiin maan tapojen mukaisesti hiljalleen keittää teetä. Ihmiset istuskelivat pihalla ja keskustelivat tai makailivat patjoilla lepuuttaen silmiään. Senegalissa yleisestikin ottaen eri uskontoryhmät tulevat hienosti toimeen, mikä näkyy esimerkiksi tabaskina, kun muslimit jakavat lampaansa ja taas pääsiäisenä, kun kristityt kutsuvat musliminaapureitaan koteihinsa. Hetken lepäilyn jälkeen naiset edelleen jatkoivat lihan työstämistä ja huolehtivat, että naapureille, erityisesti kristityille, toimitetaan pussissa lampaanpaloja. Iltapäivän aikana taloon tuli useita ihmisiä tervehtimään perhettä ja pyytämään anteeksi ("baal-ma akh").

Ilemmalla ilman viiletessä peseydyimme ja minäkin pääsin vihdoin laittamaan teettämäni juhlavaatteet päälle.
Epätietoisuuden vuoksi olin valinnut "tavallisemman" senegalilaisen kankaan basin-kankaan sijaan mikä on yleisin käytetty tabaskiasuihin (kuten Mansourin asussa), mutta sain silti paljon kehuja uudesta ulkomuodosta. Vaihdoimme illaksi paikkaa toisten sukulaisten luokse ja katselin auton ikkunasta kadulla juhlavaatteissa käveleviä ihmisiä. Myöhemmin kävelimme lähellä olevan Afrikkalainen renesanssi - monumentin luo, minne suuri joukko nuoria oli kerääntynyt viettämään aikaa. Viikonloppuna järjestettiin konsertteja ja myös yökerhoihin meno oli hyvin suosittua, mutta omalla kohdallani juhla oli rauhallisempi ja lammasaktiviteettien lisäksi tärkeää oli lähinnä viikonlopun aikana käydä vierailemassa ystävien ja perheen luona sekä tietysti näyttäytyä kadulla tabaskiasussaan laittautuneena.
Minä ja Mansour tabaskiasuissa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti